Kuva 1.
Kuva 1.
Kuva 2.
Kuva 2.

Osaaminen

Hyödynnän osaamiseni käsittelemisessä Osaavat opettajat yhdessä (TerOpe) -kärkihankkeen sosiaali-, kuntoutus- ja terveystieteiden opettajan osaamisen mallia (Kuva 1). Pedagogisen osaamiseni vahvuutena pidän kykyä suunnitella, toteuttaa, arvioida ja jatkuvasti kehittää terveysalan osaamisperustaisia opetussuunnitelmia, osaamisen tunnistamista, tunnustamista ja henkilökohtaistamista. 

Koen omaavani myös uutta luovaa opetus- ja ohjausosaamista eli pystyväni suunnittelemaan, toteuttamaan ja uudistamaan oppimista, opetusta ja ohjausta terveysalalla opiskelija- ja ilmiölähtöisesti. Osaan opettaa ja ohjata opiskelijoiden oppimista käyttämällä luovasti pedagogisesti perusteltuja digitaalisia ja yhteisöllisiä opetusmenetelmiä ja oppimisympäristöjä (esim. harjoitukset, simulaatiot, verkkokeskustelut).

Olen luonteeltani tieteelliseltä kiinnostukseltani filosofinen, joten eettinen osaaminen on luonnollisesti minulle kiinnostavaa. Viimeaikoina olen ollut kriittisesti kiinnostunut terapeutin ja opettajan valta-asemasta.

Koen omaavani keskivertoa enemmän kulttuuriosaamista. Olen lähtöisin maahanmuuttajaperheestä ja harjoittanut vapaa-ajallani kulttuurisensitiivisyyttäni Suomessa ja ulkomailla mm. erilaisissa tapahtumissa ja työpajoissa. Pääkaupunkiseudulla asuminen, opiskelu ja työskentely on tarjonnut mahdollisuuksia kulttuurien väliseen viestintään ja vuorovaikutukseen. Osaan toimia huomioiden opettajien moraalinen ja eettinen velvollisuus tarjota kulttuurisesti pätevää opetusta ja opiskelijan ohjausta.

Yksi kokemistani vahvuuosaamisalueistani on myös vuorovaikutus-, yhteistyö- ja verkosto-osaaminen. Opettajakoulutuksenikin aikana olen jatkanut tunneälyosaamisen vahvistamista valitsemalla aiheen tiedonhankinnalliseksi tehtäväkseni sekä kehittämällä arjen tunnetyökalujani.

Olen jo fysioterapeuttiopiskelijana pyrkinyt verkostoitumaan erittäin aktiivisesti esim. tapahtumien ja sosiaalisen median avulla niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Olen ollut mukana kehittämässä fysioterapeuttiopiskelijoiden verkostoa ja omaankin laajan fysioterapeuttiverkoston. Haluan rakentaa ja kehittää monitieteisiä, monialaisia ja moniammatillisia yhteistyöverkostoja työelämän, koulutuksen ja yhteiskunnan kehittämiseksi. 

Hallinto- ja työhyvintointiosaaminen on kenties heikointa osaamisaluettani. Koen olevani kuitenkin hyvä mentoroinnissa ja yritän aktiivisesti kehittää itseni johtamista. Koulutuksissa ollessani olen edistänyt opiskelijoiden hyvinvointia koulutuspoliittisessa toiminnassa ja luottamustehtävissä. Koen hyvinointiosaamisen kuitenkin vahvuutena ja uskon kehittyneeni valtavasti kevään 2020 aikana hyvinvointiosaamisessa (Grabtchak & Virta 2020). Pyrinkin aktiivisesti edistämään työhyvinvointiani ja olla sopeutumiskykyinen muutoksiin opettajan työssä.

Koen pyrkiväni vahvasti näyttöön perustuvuuteen niin terapiassa kuin opetuksessa. Osaan jatkuvasti seurata, käyttää ja arvioida kriittisesti tutkimusnäyttöön perustuvaa tietoa. Pyrin herättämään opiskelijoissa kriittistä ajattelua sekä ohjata opiskelijoita etsimään ja käyttämään parasta mahdollista tietoa asiakaslähtöisen päätöksenteon perustana. 

Kiinnostukseni tulevaisuuden tutkimukseen tukee tulevaisuuden ennakointiosaamista. Luovuuteni, innovointiasenteeni sekä kokemukseni start up -yrityksen konsultoinnista taas tukevat innovaatio-osaamistani. Jo fysioterapeuttikoulutuksessa olen sisäistänyt kehittämiseen pyrkivän Learning by developing -oppimismallin (Kuva 2). Olen ollut kouluasteesta riippumatta mukana koulutuksen kehittämisessä.

Työelämän kehittäminen ja laajempi yhteiskunnallinen vaikuttaminen sen sijaan on jäänyt vähemmälle. Kuitenkin näkisin, että fysioterapeuttikoulutukset voisivat tehdä vahvempaa yhteistyötä esim. "hackathon"-tapahtumien kanssa.

Kehitän jatkuvasti oman osaamiseni lisäksi myös osaamiseni arviointikykyäni. Kerään paljon palautetta toiminnastani ja pyrin kehittymään arviointeja hyödyntäen. Esimerkiksi tätä portfolion osaa varten olen työstänyt osaamiskyselyn pohjautuen mm. TerOpe-hankkeen ja opettajaopintojen OPS:n osaamisalueisiin. Lisäksi olen tarkastellut opettajaosaamiseni kehittymistä Terveystieteiden opettajan andragogisessa käsikirjassa 2020.

Digiosaamistani pyrin kehittämään yksilöllisesti, sosiaalisesti ja yhteisöllisesti esim. kollegoitani ja digiasiantuntijaa ja kouluttajaa KM Matleena Laaksoa hyödyntämällä (Kullaslahti 2011, 6). Minulle tuttuja digitaalisia oppimisen apuvälineitä ovat esim. Microsoft Office (Teams mukaanlukien), Google (Docs, Drive, YouTube), Zoom, Moodle, Optima, Koppa, PedaNet, Skype, Teams, Collaborate, Prezi, Webropol, SurveyMonkey, Sarahah-palautesovellus, Kahot, Twitter, Instagram, Facebook, Spotify, Vimeo, Windows Movie Maker & HyperCam -videointisovellus.

Lähteet:

Kullaslahti, J. 2011. Ammattikorkeakoulun verkko-opettajan kompetenssi ja kehittyminen. Tampere: Tampere University Press. https://trepo.tuni.fi/bitstream/handle/10024/66752/978-951-44-8452-0.pdf?sequence=1&isAllowed=y

TerOpe-kärkihanke. Sosiaali-, terveys-, ja kuntoutusalan opettajien osaaminen ja sen kehittäminen. 2019. Viitattu 5.3.2020. https://jultika.oulu.fi/files/isbn9789526224794.pdf 

Terveystieteiden opettajan andragoginen käsikirja 2020. https://jyx.jyu.fi/bitstream/handle/123456789/70092/Andragoginen_K%c3%a4sikirja_2020.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita