Kuva: Futures Platform Oy
Kuva: Futures Platform Oy

Tulevaisuuden tutkimus

Tulevaisuustutkimus tutkii ja rakentaa kuvia mahdollisista, todennäköisistä ja toivotuista tulevaisuuksista sekä reiteistä näihin (Ahvenharju ym. 2018). Esimerkiksi koulutuksen tulevaisuutta pohtimisessa on huomioitava muiden alojen ja yhteiskuntien "megatrendejä" ja "heikkoja signaaleja" Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen tutkimusjohtajan, professori Sirkka Heinosen mukaan (2018). 

Tulevaisuudentutkimuksessa korostuu luovan ja rohkean eteenpäin suuntautuneen näkökulman lisäksi ilmiöiden kokonaisvaltainen tarkastelu osana suurempaa systeemiä, vallitsevien kehitysten kyseenalaistus sekä toisinajattelu (Heinonen 2018). Edellä mainitut ominaisuuden kuvastavat hyvin myös omaa ajatteluani tässäkin kontekstissa.

Koulutuksen tulevaisuus

Koulutuksen tulevaisuuden yleisenä haasteena saattaa olla tulevaisuuslukutaidon kehittäminen ja yhä kehittyvien osaamistarpeiden täyttäminen (Heinonen 2018). Jos koulutus, työ ja vapaa-aika jatkavat sekoittumistaan ja teknologia integroituu ympäristöön (Heinonen 2018), näen hyvinvointiosaamisen korostuvan. Keinoälyn ja big datan voi odottaa vaikuttavan merkittävästi myös koulutukseen (OKM 2017) ja terveysalaan.

Oppiminen muuttuu jatkuvasti. Vielä tällä hetkellä lähinnä epäformaalissa muodossa esiintyvät oppimisen keinot kuten mm. sosiaalinen media, video-, podcast- ja tulevaisuudessa äänikirjapalvelut tulevat mitä luultavammin nousemaan merkittävyydessään. Perinteisen tekstin hegemoninen asema oppimisessa on uhattuna.

Professori David Nichollsin (2018) kriittisen historiallisen analyysin mukaan fysioterapia on tullut erittäin suurten avoimien kysymysten eteen. Mitkä ovat tulevaisuuden fysioterapeutin, terveystieteiden opettajan ja kuntoutuskouluttajan osaamistarpeet? Miten digitalisoituva, globaalisti tiivistyvä ja avautuva huippuyliopistojen tarjoama koulutus kuten edX, tulee vaikuttamaan suomalaiseen koulutukseen?

Linkit:

https://www.matleenalaakso.fi/p/kuka-olen.html

https://www.edx.org

Lähteet: 

Ahvenharju, S., Minkkinen, M. & Lalot, F. 2018. The five dimensions of Futures Consciousness. Futures 104, 1-13.

Heinonen, S. 2018. https://hoay.fi/wp-content/uploads/2018/10/Tulevaisuusajattelu.pdf?fbclid=IwAR3Vm3EL58vLYiyr4GNkh2AVrQY5QCr8dvZTOsvrbL8lVqEWGKRinLptnkM

Nicholls, D. 2018. The end of physiotherapy. London: Routledge.

OKM. 2019. Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen visio 2030. https://minedu.fi/korkeakoulutuksen-ja-tutkimuksen-visio-2030

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita